Images

The bridge

The bridge

The bridge spans the upper level over a great void in the centre of the house allowing lots of light into the central ground floor area.

Looking straight up at curved balcony

Counterpoint

The bridge has a crank set on angle to the rectilinear plan providing great interest through the house.

Looking towards the rear

Looking towards the rear

A combination of architectural ideas pervades this view with the descending stairs adjoining the double height kitchen space and beyond the more-constrained height of the dining and living rooms acceding to the ultra high bifold doors in the rear.

Hallway transformed

Hallway transformed

What was a dark hallway has been transformed into a light filled corridor with lots of storage space. The cupboards are frameless allowing them to blend into the walls which are set on angle to open up the views to the rear.

Stair view looking up

Stair looking up

The stained timber stairs offsets the stainless steel balustrade. As you ascend the stair, notice the side lighting to the bridge.

Stair view looking down

Stair view looking down

The timber of the stair continues along the bridge linking the bridge with the house not just in function but also in design.

View from deck inside

View from deck inside

Being a semi-detached house, there are no windows along one side of the house. This also tends to elongate the apparent length of the house. By using a system of features such as alternating ceiling heights, this elongation is reduced.

Stair Detail

Stair Detail

The detail of the stairs are refined by using floating solid timber treads and using an open riser. Careful attention to detail was given to the underside of each tread and this allows further light and views through the house.

The bridge floats above the kitchen

The floating bridge

The bridge floats over the kitchen in the void. One is forgiven for not realising this is in an attached residence.

Kitchen

Kitchen

The kitchen is minimalist in keeping with the house. The highlight windows throw light throughout the house.

Double height space

Double height space

The skylights are showing in this view adding to the light source.

Underside of bridge

Underside of bridge

The underside of the bridge shows concealed speaker systems. The entire house has smart house componentry.

Dining + living rooms

Dining + living rooms

From the stairs the large dining + living rooms can be seen to open up to the rear garden and deck through tall bifold doors.

Bathroom

Bathroom

The guest bathroom is lined with stone tiles and is in keeping with the minimalist house design.



Project details

  • Type of project: Alterations and additions to the existing semi-detached house including addition of new level and excavation below.
  • House size: 330sq.m approx.
  • Design time: 2 months DA documentation, 2 months construction documents
  • Construction period: 9 months
  • No. of stories: 3
  • Site features: Tight site with parts of the rear along a water gully. Received approval for off-street parking for one car despite protests from Council.
  • Internal Palette: timber, stone, glass, painted masonry, stainless steel
  • External Pallete: rendered and painted walls, aluminium windows
  • Architecture highlights: Internal bridge with highlight windows in conjunction with skylights. Light filled interiors. Internal spatial planning was revitalised and opened up to the large garden.


Connect with us:
Contact Us:

Email: ideas@proteusarchitects.com.au